Tobias Hammarstrand

Tobias Hammarstrand

Tel: 070-601 44 74

Dela inlägget med andra

Enhetliga produktbilder för en bättre kundupplevelse

A picture is worth a thousand online sales?

Citatet återfinns på en hel del sidor och speglar med rättvisa hur viktig produktbilden är för e-handeln. Produktbilder är något som är centralt i både marknadsföring och vid ögonblicket för köpet. Men vad är då en bra bild, eller vad är bra bilder? För det handlar inte bara om varje enstaka bild, utan även alla bilder du har i din e-handel.

I denna artikel ska vi fokusera på enhetlighet eller på engelska Consistency. Enhetlig har enligt synonymordboken synonymer som: likformig, lika, homogen och harmonisk. Dessa ord beskriver till stor del vad det handlar om. I bilden kan man översätta detta till bl.a. färgåtergivning, ljusförhållanden och vinkel mot kamera. Dessa egenskaper beskrivs ofta i ett sk. bildmanér.

Varför är då enhetliga produktbilder viktigt?

Besökare som bläddrar eller söker efter produkter på en e-handel letar ofta efter något speciellt. Jag ska ta ett exempel. I helgen letade jag själv efter löparskor. Inte vilka som helst, utan efter några som har storlek 43, med lite större utrymme för framdelen av foten. De ska även ha lågt drop och ha lagom mycket dobbar för löpning i skogen. När jag letar efter denna typ av sko så är bilden central och informationen om produkten central. Jag vill inte beställa något och hoppas att jag får något som jag gillar. Jag vill ta reda på så mycket som möjligt och ta bort osäkerheter.

När jag bläddrar på e-handeln, Sportamore i detta fall, får jag direkt ett antal förslag. På Sportamore är den första produktbilden på samtliga skor fotade med samma vinkel. Detta gör att jag snabbt ser vilka skor som har lite lagom dobbar och vilka ser ut att ha lite drop. Samt, vilka ser snygga ut. Dvs vilka väljer jag bort!

Möjligheten att använda ögats och hjärnans snabbhet att analysera en produktbild jämfört med text, till att snabbt välja bort de produkter som inte är intressanta.

Till stor del handlar enhetlighet om jämförelse. Kunder behöver ha möjlighet att filtrera bort och få fram de produkter som verkligen är intressanta.

Enhetlighet har även en stark koppling till varumärket och skapar en känsla kopplat till varumärket för mig som konsument. Ett enhetligt uttryck skapar ofta en känsla av förtroende hos konsumenten. Vilket bidrar till att ta bort osäkerheter och kunden har lättare att genomföra köpet.

På Pagono jobbar vi med stylister som stylar produkterna efter ditt bildmanér. Vi hjälper naturligtvis även dig att skapa och utveckla ditt bildmanér.

I produktionen använder vi funktioner som underlättar för våra stylister att skapa enhetliga bilder. Exempelvis kan våra stylister använda en bild som mall för fotograferingen av övriga produkter. Vilket ger möjlighet att skapa ett  enhetligt uttryck på varje skjorta, byxa och andra produkter som fotas till kunden.

Testa Pagono!

Provfota och testa Pagono för produktion av produktbilder. Fyll i formuläret så kontaktar vi dig för beställning av provfotografering.