Tobias Hammarstrand

Tobias Hammarstrand

Tel: 070-601 44 74

Dela inlägget med andra

8 tips som ger dig mer säljande produktbilder

Det här blogginlägget hjälper dig med de val du stöter på när du beställer, skapar eller publicerar produktbilder för e-handel. Jag går igenom bildstorlek, vinklar, bakgrund och andra faktorer som kan göra dina produktbilder mer säljande. Tipsen funkar oavsett om du använder Shopify, WooCommerce eller någon annan plattform.

I dag är det enklare än någonsin att starta en webbshop. Men ett område som fortfarande får många e-handlare att tveka är produktbilderna. Säljande produktbilder ska inte bara vara snygga att se på och framställa din produkt som attraktiv, de behöver också vara optimerade för just e-handel.

I en rapport från IRCE (Internet Retailer Conference and Exhibition) där konsumenter hade fått lista de viktigaste funktionerna i en webbshop valde 75 % av de tillfrågade att toppa sin lista med just produktbilderna. Därefter kom alternativa vinklar (66 %) och zoom-möjlighet (61 %). Det kan vara bra att ha i åtanke när du läser dessa tips:

1. Storleken har betydelse

Bildernas storlek är alltid viktig när du presenterar dina produkter. Och då syftar jag inte på filstorlek i megabyte utan hur stor del av skärmens yta som bilden täcker. Stora, detaljrika bilder säljer bättre än små. Inte minst för att du ger kunden möjlighet att zooma in och studera produkten närmare.

Det här behöver du ha koll på: En digital bild är, som du säkert vet, uppbyggd av pixlar. Vanligtvis anger man hur många pixlar en bild består av genom att skriva ut antalet på bredden och på höjden, exempelvis 1600 x 1200. Dessa siffror avgör i vilken storlek du kan visa bilden på en skärm utan att den upplevs som oskarp och pixlig.

💡 Vill du fördjupa dig i ämnet? Här kan du lära dig mer om dpi, ppi och upplösning.

Vi rekommenderar att du använder produktbilder vars längsta sida är cirka 2000 pixlar. Då kommer dina bilder fungera på de flesta plattformar såsom Shopify, Amazon med flera.

2. Övertyga med detaljer

Detaljbilder kan vara direkt avgörande för ett köp då de hjälper besökaren att förstå skillnaderna mellan olika produkter. De ger dig också möjlighet att presentera särskilda funktioner eller egenskaper som är utmärkande för din produkt. Även om det finns möjlighet att zooma in i din plattform så rekommenderar vi att du använder särskilda bilder för att visa upp detaljerna.

3. Placering och marginaler

Var och hur du placerar produkten på bildytan påverkar besökarens upplevelse av din webbshop. Flera produktbilder kommer troligtvis att presenteras tillsammans, kanske sida vid sida eller i olika listor och samlingar. Så se till att vara konsekvent – oavsett om du väljer att objektet ska vara centrerat med lika mycket marginal runt om på alla sidor, eller om det ska ligga dikt an mot någon av bildens kanter.

4. Ta kontroll över skuggorna

Vid fotograferingen uppstår ofta skuggor på ytan som omger produkten. Det kan röra sig om en eller flera skuggor beroende på vilken typ av ljussättning man har använt. I vissa fall väljer man att behålla skuggorna, i andra att redigera bort dem. 

Det finns också möjlighet att addera skuggor i redigeringen efteråt. Ett vanligt knep är att man använder lagerstilen “Drop Shadow” i Photoshop, vilket kan se mer eller mindre realistiskt ut beroende på fotograferingsvinkel och produktens form.

Återigen bör du vara konsekvent för att inte bilderna ska ge ett rörigt och ogenomtänkt intryck bredvid varandra.

5. Välj bakgrund med omsorg

Även i valet av bakgrund är det viktigt att göra ett val och sedan hålla sig till det så att inte helhetsupplevelsen av dina produkter störs. Vi rekommenderar att dina bilder har en ren enfärgad eller transparent bakgrund. Då blir bilderna användbara i många olika kanaler och med en enfärgad bakgrund följer de även Amazons krav.

6. Vrid, vänd och vinkla

Det är välkänt att det är en fördel att visa produkter från flera olika vinklar. Att ha flera bilder ger dig möjlighet att visa attraktiva detaljer som till exempel extra fickor på en jacka. 

Vi rekommenderar att klädesplagg fotograferas framifrån, bakifrån och från sidan. Skor, väskor och förpackningar fotograferar vi framifrån, bakifrån, ovanifrån och från sidan. Dessutom är det alltså klokt att komplettera med ett par detaljbilder (se punkt 2).

Vi rekommenderar att klädesplagg fotograferas framifrån, bakifrån och från sidan.

7. Använd sanningsenliga färger

Att produktbilderna visar rätt färger har stor betydelse inom de flesta former av distanshandel. Kunderna förväntar sig helt enkelt att färgen på bilderna ska stämma överens med hur produkten ser ut i verkligheten.

Visst, i teorin skulle man kunna skapa mer säljande produktbilder genom att manipulera  färgerna så att produkten blir mer attraktiv. Men det leder sannolikt till att antalet returer skjuter i höjden. Om du handlar en mossgrön tröja på nätet så blir det ju ingen trevlig överraskning om den i själva verket visar sig vara turkos när du får hem den.

En av många faktorer som påverkar hur färgerna visas är bildfilens färgrymd. För fotografier som publiceras på webben ska du använda den standardiserade färgrymden sRGB.

8. Håll koll på formaten

Vilket filformat du bör välja handlar om vad bilden ska användas till. För att hålla det enkelt: Om du vill publicera produktbilder där bakgrunden är transparent så är det PNG (Portable Network Graphics) som gäller. Annars kan du välja det vanligare formatet JPEG som hjälper dig att hålla nere filstorleken – kom bara ihåg att inte göra dina JPEG-filer alltför små eftersom det påverkar bildkvaliteten negativt.

Vi levererar vanligtvis PNG-filer med frilagda produkter mot transparent bakgrund. Det ger kunden frihet att antingen behålla originalfilens genomskinliga bakgrund vid publicering, eller att lägga till en bakgrund och skapa kopior i JPEG.

Avslutningsvis

Hög kvalitet är viktigt om du ska lyckas skapa säljande produktbilder för e-handel. Lägg lite extra tid på att se till att du har flera bilder av din produkt som är tagna ur olika vinklar och visar rätt färger. Det är oftast värt mödan då det ökar chanserna till försäljning, minskar risken för onödiga returer och skapar en bättre användarupplevelse.

Lycka till med dina produktbilder!

Ladda ner vår guide:

5 tips hur produktbilder kan öka konverteringsgraden i din e-handel