Fred Bertenstam

Fred Bertenstam

Dela inlägget med andra

Modellfotografering & Video med Styleshoots Live

Att producera modellbilder och videofilmer med modern teknologi. 

Erfarenheter från fotografering med Casall. 

Drygt 50 produkter på modell, såväl bilder som video. Över hundra produkter på osynlig mannekäng. Totalt blev det 115 packshots, 38 videos och 180 modellbilder. Videos och modellbilder fotograferades på en dag. Hela produktionen på under två veckor, från ankomst till studio till publicerade bilder

Vissa saker funkade toppen, andra har förbättringspotential.

Arbetar man med ett topp-varumärke som Casall så kan balansen mellan tempo och kvalitet vara en väldigt fin balansgång. Med bra planering och att ha koll på förutsättningarna kan man dock eliminera en del av kostnaderna/tidstjuvarna.

Här är några av våra erfarenheter beskrivna

1. Ha koll på förutsättningarna

Med en tight tidsplan blir det viktigt att ha koll på alla förutsättningar. Vi hade t.ex. endast 2 veckor på oss från att plaggen anlände till studion till dess att vi skulle ha dem färdiga att publicera. Med många steg att gå igenom, produktsortimentet, studion, stylingen, modellen, efterbehandling av bilder, distribution, m.m.

Det man missar i förberedelse blir lätt ett tungt efterarbete som tar mycket tid och riskerar att skapa frustration hos alla inblandade. Tillsammans med Casall kom vi, i detta projekt, överens om att göra en skarp testproduktion på det sortiment som var mest tidskritiskt, det gav en begränsad mängd produkter och vi kunde tillsammans dra många bra lärdomar.

2. Planering är viktigt

Med drygt 150 produkter där några ska fotas på Ghost, några på Modell och några ska ha video så finns alla förutsättningar för att det skapar kaos. Då packshots på Ghost gjordes lite innan så var det oerhört viktigt att ha koll på sortering av fotoproverna och att kunna pricka av dessa löpande i processen.

Trots detta så kom vi i läge där listorna över förväntad produktion inte riktigt stämde med verkligheten, en del produkter var märkta att fotas på Ghost men saknades i leveransen. Detta är dock sådant man måste räkna med varför kontroll och avprickning blir desto viktigare. Detta äter dessutom viktig tid i själva produktionen och det blir då lätt så att stylingen blir lidande av stress som kan undvikas.

3. Styleguiden på gott och ont

Styleguiden är en viktig pusselbit i fotograferingen, rätt strukturerad är den ett viktigt verktyg, från planering till fotografering och efterarbete. De ska i bästa fall berätta hur produkterna ska fotograferas, vinklar, styling etc. Den ska även berätta hur vi beskär och efterbehandlar bilder för att snabbt kunna leverera.

Även med en väl utvecklad stil-guide kan det bli fel, färger som inte matchar, efterbehandling som inte stämmer, etc. Vi hade en del sådana utmaningar som gärna kommer som en skön efterkörare när vi väl var klara.

4. Högt tempo och kvalitet

Med många produkter på kort tid så riskerar kvaliteten att brista. Vi hade drygt 50 produkter att fotografera på modell under en och samma dag. Vissa produkter skulle ha 5 bilder och video och vissa andra skulle bara ha två bilder. Alldeles oavsett så blev tempot högt och många snabba byten och foto-sessions. Svårigheten blev att veta hur man räknar, är det antalet produkter eller antalet bilder som styr? Egentligen ingendera!

Erfarenheten från denna produktion sa oss att det egentligen är bättre att räkna på antalet byten, det tar tid för modellen att byta kläder. Detta kan avhjälpas med flera modeller men då ökar genast kostnaderna. Snabba fotosessioner tenderar dessutom att påverka tiden för styling, det finns inte alltid tid att fixa med småsaker som senare kan kännas som viktiga.

5. Att fotografera med Styleshoots Live

Att fota med Styleshoots Live var också en spännande resa och kräver nog en blogg i sig men här är en snabb reflektion. Jag vet att det finns många som argumenterar för och emot denna typ att studios men skillnaden landar ofta i att man vill ha blixt när man fotar medan Syleshoots Live enbart erbjuder LED lampor. Fördelen är dock att du vet att du får samma ljus i såväl bild som film.

Riggning och deras programvara gör dessutom att konsistensen mellan olika produkter och tillfällen kan garanteras på ett mycket bättre sätt. Dessutom kan du producera filmen i anslutning till den fasta modellbilden, bara en knapptryckning så har du riggat för fördefinierade filmsekvenser. Med namndöpning redan vid fotografering blir efterarbetet dessutom snabbar. Vår erfarenhet är också att du behöver ta betydligt färre bilder än med en traditionell Studio och det underlättar definitivt efterarbetet.

Om Pagono

Pagono flyttar gränserna, snabbar upp processerna för produktbilder, bildproduktion som fokuserar på stylistens kunskap och känsla + högteknologisk fototeknik. Vi är en kombo av ingenjörer, stylister och marknadsförare som skapat ett helt nytt sätt att möta de nya marknadskraven. Vi har alla lång erfarenhet av innehåll, processer och stödsystem för e-handel. Därför blir det rätt, blir snyggt – och går fort.

Vill du veta mer om hur effektiv produktion går till, kontakta oss