Tobias Hammarstrand

Tobias Hammarstrand

Tel: 070-601 44 74

Dela inlägget med andra

Sport Design Sweden – snabb och flexibel produktfotografering tryggar tillväxten

Med ett stort inflöde av nya produkter, varav många ska säljas via nätet, är det viktigt att ha en bildleverantör som kan leverera i tid och anpassa sig efter kundens föränderliga vardag.

Det stockholmsbaserade modeföretaget Sport Design Sweden arbetar huvudsakligen med två affärsområden. Ett av dem är destinationer, exempelvis skidorter och sommarställen, det andra är idrottsklubbar.

– Vi tar fram hoodies, t-shirts och andra kläder som idrottsklubbarnas supportrar kan köpa. I vissa fall säljer vi plaggen direkt till klubben, i andra fall startar vi en webbshop där vi lägger upp produkterna och sköter hela försäljningen till slutkund. Vi levererar även till klubbens fysiska butik på hemmaarenan, berättar Peter Gagneus, Head of E-commerce.

”Bra produktbilder är A och O för oss”

Tidigare lät Sport Design Sweden en av sina anställda sköta produktfotograferingen, men efter en tid insåg man att den personen var viktigare i andra delar av verksamheten. Man bestämde sig då för att lägga ut arbetsuppgiften på en extern leverantör.

Enligt Peter spelar produktbilderna en central roll för verksamheten:

– Att ha bra bilder på produkterna är A och O för oss. Dels ska de vara snygga, dels måste kunden kunna se tydligt vad den köper. I dag driver vi tjugo webbshoppar, men vi siktar på att få upp den siffran till femtio inom kort. Då är det oerhört viktigt att vi har en duktig samarbetspartner som fotograferar produkterna.

Efter att ha googlat runt ett tag och läst om ett flertal leverantörer valde man att kontakta Pagono.

– Pagono sitter nära oss och verkade trevliga, så vi ville testa att samarbeta med dem. Geografisk närhet är egentligen inte viktigt här, men det var smidigt i början när vi ibland ville titta förbi snabbt och be dem att fotografera något åt oss.

Produktfotograferar nya plagg varje vecka

För varje nytt plagg Sport Design Sweden tar fram skickar fabriken ett provexemplar till Pagono för produktfotografering. Samarbetet inleddes vid årsskiftet 2019/2020 och i dag går det ett stadigt flöde av sportrelaterade plagg fram och tillbaka mellan de båda företagen.

Peter Gagneus ser med tillförsikt på samarbetet:

– Vi skickar nya kläder till Pagono varje vecka. Vår bedömning är att vi kommer att behöva fotografera 400–500 produkter det här året, men eftersom vi växer hela tiden kan ju den siffran öka.

Uppskattar Pagonos flexibilitet

Eftersom produktfotograferingen tidigare sköttes av en inhousefotograf är Sport Design Sweden vana vid en hög produktionstakt. Vanligtvis behöver de bilderna inom två veckor, men Peter Gagneus berättar att det ibland kan bli riktigt bråttom:

– Det händer att vi måste få ut en produkt på bara några dagar. I de fallen har Pagono varit väldigt tillmötesgående och villiga att lägga om sin planering för att hjälpa oss. Mitt sammanlagda intryck av Pagono är att de är snabba, flexibla och professionella!

Om Sport Design Sweden

Sport Design Sweden designar och producerar kläder åt olika aktörer inom turism och idrott. Företagets målsättning är att alltid försöka överträffa kundens förväntningar när det kommer till kvalitet och design.