Fred Bertenstam

Fred Bertenstam

Dela inlägget med andra

Martin & Servera – En integrerad printproduktion

Restaurang- och storköksspecialisten Martin & Servera producerar en hel del trycksaker, bland annat i form av kampanjtidningar. Verksamheten är dessutom sådan att det krävs en stor andel printproduktion även när resultatet ska publiceras som en annons eller en lågupplöst PDF i koncernens digitala kanaler.

Manuellt arbete sinkade produktionen

Martin & Servera har ett PIM-system och en webbshop, men printproduktionen levde förr sitt eget liv vid sidan av. All produktion av print, såväl till tryck som till digitala kanaler var manuell och krävde flera kontrollstationer längs vägen. Det blev mycket klipp och klistra från Excel-ark och letande efter bilder på olika filservrar.

Ewa Strameus, reklamchef på Martin & Servera:

– Vi använde FileMaker för att hantera produktinformationen som importerades till InDesign där vi skapar våra kampanjtidningar och annat material. Men den lösningen saknade koppling till våra övriga system. När en artikel uppdaterades hängde inte FileMaker med, utan då fick vi gå in där och ändra informationen manuellt.

Vände sig till Pagono baserat på tidigare erfarenheter

Martin & Serveras marknadsavdelning upplevde produktionsarbetet som ineffektivt och beslutade att det var dags för en modernisering. De ville hitta en lösning som enkelt lät dem exportera data från PIM och affärssystem direkt till InDesign. I september 2017 kontaktade de Pagono för att diskutera saken:

– Vi har samarbetat med Pagono i många år nu, så det var ett givet val att fråga dem om hjälp, säger Ewa Strameus.

Så här beskriver Pagonos Fred Bertenstam uppdraget:

– Vårt mål var att integrera InDesign med både PIM och affärssystem utan att det krävdes investeringar i ny dyr teknik. Som projektledare och specialister på produktinformation bistod vi med att utreda behovet, identifiera vilka förändringar som måste genomföras, samt kravställa på teknik och data.

Lyckad implementering och nya rutiner gav flera vinster

Den 1 september 2018 driftsattes en lösning som man nu löpande samarbetar med att vidareutveckla och addera funktionalitet till. Martin & Servera har fått nya produktionsrutiner för print, och man har implementerat ett plugin till InDesign som ser till att alltid hämta ny information från affärssystemet och PIM utan att det behövs någon omarbetning. Där ingår också kopplingar till såväl högupplösta som lågupplösta bilder.

– Den nya lösningen och samarbetet med Pagono fungerar helt enligt våra förväntningar. Vi har definitivt en effektivare arbetsprocess i dag, säger Ewa Strameus.

Projektet har också resulterat i en tydligare målbild för vilka förändringar man behöver göra i sin PIM- och affärsdata för att bättre stötta marknadsavdelningen.

– Internt prioriteras marknad ofta lägre än exempelvis logistik, vilket bland annat innebar vissa utmaningar i utvecklingsfasen av projektet. Men numera deltar alltid en representant från IT-avdelningen i våra avstämningsmöten med Pagono. Det händer ju saker med den tekniska utvecklingen hela tiden, så detta är ett pågående arbete där vi fortsätter att träffas regelbundet, avslutar Ewa .

Om Martin & Servera

Martin & Servera är Sveriges ledande restaurang- och storköksspecialist. Koncernen har en av Nordens största webbshoppar och levererar dagligen livsmedel, drycker och utrustning till företag över hela landet