Tobias Hammarstrand

Tobias Hammarstrand

Tel: 070-601 44 74

Dela inlägget med andra

Därför behöver du ett fotomanér för dina produktbilder

En vanlig fråga, inte minst inom e-handel, är hur man säkerställer att alla produktbilder ger ett snyggt och enhetligt intryck. Det reder jag ut i detta blogginlägg som handlar om vikten av att följa ett fotomanér.

"Foto-vadå sa du? Vad ska det vara bra för?"

För att dina produktbilder ska ge ett enhetligt intryck krävs det att alla produkter fotograferas och stylas på samma sätt. Du behöver bestämma dig för ett fotomanér och sedan hålla dig till det.

Utan ett fastställt fotomanér, som gärna får vara dokumenterat så att det enkelt kan upprepas, riskerar du att din visuella kommunikation kring produkterna inte hänger ihop. Det blir lätt spretigt när olika stylister, fotografer och grafiska designers utgår från sin egen smak och förmåga.

Enhetliga produktbilder bidrar till en mer sammanhängande design i webbshoppen och påverkar den övergripande upplevelsen av din sajt. Inte nog med det, när bilderna följer ett och samma manér blir det också lättare för dina besökare att jämföra produkterna och förstå skillnaderna mellan dem.

Dessutom bidrar ett konsekvent fotomanér till att bygga ditt varumärke och kan bli ett verktyg för att särskilja dig från konkurrenterna. Även frilagda produktbilder i sin enklaste form kan genom val av bakgrund och styling hjälpa ditt företag att sticka ut och skapa en känsla som lirar med ditt varumärke.

Så används fotomanéret i praktiken

Det är vanligt att man tar fram ett övergripande fotomanér för alla produkter i sortimentet, men ibland behöver vissa produkttyper fotograferas och stylas på ett särskilt sätt. Om du till exempel jobbar med mode så kanske dina jackor och hoodies bör följa ett visst fotomanér, och andra plagg ett annat.

Stylisten använder fotomanéret som en manual i förberedelserna inför en fotografering. Manéret beskriver hur produkten ska stylas, till exempel om luvan på en jacka ska vara nere eller uppe. Om vi fortsätter med jackan som exempel så beskriver manéret också om den ska fotograferas på osynlig mannekäng, eller ovanifrån i en så kallad flatlay.

Fotomanéret spelar en viktig roll redan vid beställning av en produktfotografering, då det säkerställer att leveransen motsvarar dina förväntningar.

Saknar ditt företag ett fotomanér i dag?

Oroa dig inte, när du beställer bilder av oss erbjuder vi en meny av olika fotomanér. De flesta företag klarar sig utmärkt med Pagonos grundmanér.

Vi kan också hjälpa dig att ta fram ett nytt manér. Ibland är det rentav nödvändigt för att kunna beskriva en speciell egenskap hos en produkt. När vi gör det finns det standarder som vi kan behöva följa. Ett exempel är GS1 Product Image Specification Standard.

Har ni redan ett eget fotomanér? Toppen, då kan vi givetvis följa det! 👍

Ladda ner vår guide:

5 tips hur produktbilder kan öka konverteringsgraden i din e-handel