Göran Ohlsson

Göran Ohlsson

goran.ohlsson@pagono.com

Dela inlägget med andra

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Racet mot botten – eller toppen – prisalgoritmer

När allt är tillgängligt på nätet, blir armbågarna allt vassare. Att konkurrenterna finns där visste du, men att många av de större aktörerna inom näthandel  justerar sina priser automatiskt beroende på konkurrenternas aktuella prisbild är inte lika känt. Det här fanns det en blänkare om i Veckans Affärer tidigare i våras. Den artikeln hittar du här: https://www.va.se/nyheter/2019/03/12/deras-mjukvara-satter-priser-automatiskt-for-att-oka-lonsamheten-hela-e-handeln-haller-pa-att-forandras-insights/

Så länge de stora kan sälja just sin produkt via sin kanal utan att gå med förlust, är det bara att skruva på priset. Volymen gör resten. Marginalerna krymper förstås för alla, men någon står likväl med den lilla vinsten. Väldigt många står bara kvar med sina fasta kostnader.

Är du en liten aktör med ett eget unikt sortiment, går du fortfarande under radarn. Det går inte att få algoritmerna att jämföra standardvaror med unika designobjekt.  Så länge din e-handel jobbar med eget varumärke och relativt unika produkter, kan du sätta ett pris som faktiskt ger en marginal – utan att bli underbjuden direkt.

Det betyder förstås inte att konkurrensen är obefintlig och räkmackan serverad för den med det egna varumärket. Konkurrensen om kundens uppmärksamhet ska också tacklas. Och det räcker ju inte bara med uppmärksamhet – det måste till ett köpbeslut också. Det finns alltså en anledning till att antalet produktbilder per produkt stadigt ökar.