Göran Ohlsson

Göran Ohlsson

goran.ohlsson@pagono.com

Dela inlägget med andra

Affärslycka i en “riktigt platt bild”

Du läste rätt. En produkt fotograferad rakt uppifrån på plant underlag kan vara exakt det som ger det bästa klirret i kassan när bokslutet står klart vid årets slut. Det är annars lätt att tänka sig att alla produkter skulle sälja bäst i samband med lättklädda toppmodeller.

Och det gäller säkert väldigt många produkter. Välkänd toppmodell + produkt = större försäljning. Men försäljningsökning som inte relateras till marginaler, kostnader och tidsåtgång för organisationen säger som bekant inget alls om det ekonomiska utfallet. När den ekvationen sätts samman blir det istället ganska få produktsegment som blir kassakossor med toppmodeller och stjärnfotografer.

För ett brett spektrum av produktkategorier pekar ekvationen istället mot ”Flat lay images”. Det är en klart underskattad fotometod – kanske för att flärden vid fototillfället saknas. Det betyder inte att bilderna automatiskt blir tråkiga. En vass stylist kan uträtta smärre mirakel med presentationerna. Här kan du kolla in några exempel från en studio på andra sidan jordklotet:

https://fatmumslim.com.au/so-what-the-heck-is-a-flatlay/

För vissa produktkategorier är den här metoden ganska självklar. Produkter som konsumenten redan direkt begriper sig på och produkter med låga marginaler. När det handlar om att på enklast möjliga vis ge köparen ett rättvisande jämförelsematerial som leder till en nöjd kund – finns inte mycket annat att välja på. Liggande fotografering ger närmast per automatik  serier av bilder i sammanhängande manérsom stöttar varumärkets uttryck på er e-handelssajt. Exempel på detta kan du se hos den här amerikanska studion (som t o m anser att Flat Lay är det mest trendande inom foto 2019):

https://www.pencilone.com/why-your-business-needs-flat-lay-photography/

Visst kan det vara värt att fördjupa sig lite i ämnet? Den som drar in mer pengar än vad som rinner ut i andra änden, har jobbet kvar i många år framöver. Välkommen att läsa ett kapitel i Bildskolan. Det hittar du här: Snabbt och enkelt med flat lay

Ladda ner vår guide:

5 tips hur produktbilder kan öka konverteringsgraden i din e-handel