Tobias Hammarstrand

Tobias Hammarstrand

Tel: 070-601 44 74

Dela inlägget med andra

Bildskolan: Snabbt och enkelt med ”Flat lay”

I detta avsnitt av bildskolan ska vi ta en närmare titt på det som kallas flat lay. Detta sätt att fotografera kan användas till många olika typer av bilder. I denna artikel tittar vi lite närmare på hur det fungerar och ger exempel på bilder fotograferade med flat lay-tekniken.

Flat lay images

Flat lay-bilder är när man använder en plan yta och lägger det som man vill fotografera på denna yta.Fotograferingen sker sedan ovanifrån eventuellt med en liten vinkel. Förutom att tekniken är väldigt populär för flera olika typer av bilder, så är det även ett relativt enkel teknik för att få bra bilder. Genom att objektet i form av kläder t.ex. jacka eller byxor ligger på ett plant underlag och fotografering sker rakt ovanifrån, så minimeras skuggorna och en renare bild skapas.

Snabbfakta om flat lay

  • fotograferas oftas rakt ovanifrån
  • kläderna eller det som ska fotograferas placeras på ett plant underlag
  • bakgrunden kan vara transparent eller i valfri färg

Fördelar med flat lay

Fördelarna med flat lay är många. Eftersom tekniken är enkel att arbeta med så skapar den en effektiv hantering av plaggen vid fotografering. Tekniken ger även stylisten möjlighet att vara kreativ. Tekniken ger även möjlighet att kombinera t.ex kläder med andra accessoarer eller objekt för att skapa en känsla i bilden.

Var kan bilderna användas?

Bilder som skapas med flat lay-tekniken kan användas på många olika platser i din e-handel. Kollage eller flat lay-bilder med flera produkter kan användas som banners eller för kategorier på e-handeln. Kollage går även att skapa för att användas som marknadsföringsbilder för social media så som instagram eller facebook.

Den rena produktbilden på flat lay används ofta i e-handeln för att visa produkten utan modell eller miljö. En ren naturlig produktbild på flat lay ger en bra visuell beskrivning av plagget.

Exempel

Exempel på vad som passar bra på flat lay:

  • skjortor och blusar
  • t-shirts och shorts
  • byxor och accessoarer

Kreativa tips

Tips för kreativa flat lay-bilder:

  • stylingen och kompositionen av bilder är viktig
  • använd en bakgrund som förhöjer känslan
  • använd ett naturligt ljus och konstant ljus
  • lämna eventuellt yta till text och bild om den ska användas i marknadsföring

Hur fotograferas flat lay?

För att fotografera flat lay behövs en plan yta. I Pagonos studio använder vi en maskin från Styleshoots som heter Horizontal. Där finns ett plant ljusbord som är ljussatt även från fyra olika led-lampor ovanför bordet. Detta ger ett konstant och naturligt ljus över bordet. I maskinerna friläggs kläderna som fotograferas automatiskt. Bakgrund kompletteras med i efterarbetet av bilderna som fotograferas.

Ladda ner vår guide:

5 tips hur produktbilder kan öka konverteringsgraden i din e-handel