Fred Bertenstam

Fred Bertenstam

Dela inlägget med andra

Lekolar – Effektivare katalogproduktion med inRiver PIM

Lekolar producerar årligen ett antal kataloger som ett led i sin marknadsföring. Katalogerna omfattar vanligtvis 500–1000 sidor och består till stor del av produktinformation som hämtats från Lekolars PIM-system.

Enligt Lekolars nordiska marknadschef Tony Göransson handlar arbetet med katalogerna i princip om två saker. Dels att göra jobbet så effektivt som möjligt genom automatisering, dels att säkerställa att informationen blir rätt. Här utgår man från PIM-systemet som single source of truth, så om någonting görs manuellt riskerar man att det uppstår problem.

– När vi skapar en katalog i InDesign läser vi in all information från inRiver PIM för att minimera manuellt arbete. Och då gäller det att informationen importeras på rätt sätt. Bland annat det grafiska, alltså att rubrikerna har rätt typsnitt och grad samt att bilderna har rätt storlek och hamnar där de ska vara. Allting behöver mallas upp efter hur vi vill presentera produkterna, berättar Tony Göransson.

Variationer komplicerar importen från PIM

En utmaning för Lekolar är att det finns variationer och avvikelser inom hur man vill presentera informationen i katalogerna. I de enklaste fallen finns det en produkt med en unik beskrivande text som inte är relevant någon annanstans. Men vissa produkter delar samma grundläggande information – och då behöver man göra anpassningar.

– Tänk dig att du har fem varianter av en produkt, då läser InDesign in samma information på var och en av dem. I en katalog blir det både tjatigt och utrymmeskrävande om man låter samma produkttext komma fem gånger i rad, förklarar Tony. Då behöver vi bygga en logik som gör att produkttexten bara finns med en gång och att de fem varianterna kopplas till den texten. Det är den sortens utmaningar Pagono hjälper oss med.

Pagono stöttar med utveckling och problemlösning

Pagonos uppdrag går ut på att automatisera och effektivisera processerna i Lekolars printproduktion. Varje produktionsstart inleds med att man diskuterar vad som behöver förändras och förbättras sedan det senaste katalogsläppet.

– Pagono hjälper oss att utveckla ny funktionalitet och ser till att allt fungerar så bra som möjligt. Om vi stöter på problem under produktionens gång vänder vi oss också till dem för hjälp med felsökning och åtgärder så att vi kan komma vidare. Då är det ofta ganska bråttom.

Avslutningsvis berättar Tony Göransson att samarbetet mellan Lekolar och Pagono nu har pågått i ett flertal år och att han är mycket nöjd:

– Pagono har hög kompetens på de här områdena. När ett problem dyker upp vet vi att de har expertisen som krävs. Thomas Hilstad som vi jobbar med har dessutom kontakter djupt inne i leverantörernas värld och kan söka upp källan till problemet på ett imponerande sätt.

Om Lekolar

Lekolar är marknadsledande i Norden på pedagogiska hjälpmedel, leksaker, inredning och förbrukningsartiklar till skolor och förskolor. Lekolar har 300 medarbetare, ett sortiment på över 20 000 produkter och omsätter cirka 1 miljard kronor.